Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГИТ напомня: Всички работещи на 6 и 22 септември получават задължително двойна надница

Снимка: Ани Петрова

За положения труд на официални празници този месец  - 6 септември - Денят на Съединението и 22 септември - Денят на независимостта -  всички работещи задължително получават двойно възнаграждение, напомнят от Главната инспекция по труда.

Със 100 процента увеличение се заплаща и извънредният труд в тези дни.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. Не е извънреден трудът за работещите по график, коментира експертът в Главната инспекция по труда Ваня Джупанова.

Извънредният труд се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа от началото на полагането му. Не е извънреден трудът за работещите по график при сумирано изчисляване на работното време, поради което те имат право единствено на двойна надница при работа в празничен ден. И за да бъдем максимално полезни на вашите слушатели, и за да защитят в най-пълна степен своите права, е важно те да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, обясни Джупанова.

Това са заповедта за възлагане на извънреден труд и поименният график. Те биха спомогнали на инспекторите за по-ефективен контрол, включително и при подаден сигнал.

От Инспекцията по труда напомнят още, че 22 септември тази година е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември - понеделник, е почивен ден.

При работа в почивни и неприсъствени дни с увеличение от 75% се заплаща единствено извънредният труд. По последни данни от началото на годината контролните органи на Инспекцията са установили близо 13 000 нарушения по заплащането на труда, като свързаните със заплащането на труда по време на официални празници са над 850, а тези с възнаграждението за извънредния труд са близо 300.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна