Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Академия МВР 1“, "Летящите спагети“ ,"Лакомии“ и "The Dream Team“ спечелипха Екиден маратона в София

| обновено на 06.09.24 в 14:04
Снимка: БТА

Отборите на „Академия МВР 1“, „Летящите спагети“ и „Лакомии“ и „The Dream Team“, триумфираха в категориите съответно „мъже отворен“,„свободно смесен“ и „жени-отворен“ и „смесен“ в 10-то издание на  Екиден маратона в София. 

Юбилейното издание на Екиден маратона събра близо 500 участници от рекордните 78 отбора. В състезанието участваха както едни от най-успешните спортисти на България, така и част от най-добрите бегачи в момента в страната. 

„От името на Столична община, Столичния общински съвет и Фондация „София – европейска столица на спорта" приветствам участници и зрители с един от най-големите български празници и пожелавам успех на всички стартиращи. Забавлявайте се, дайте всичко от себе си, че и малко отгоре като спазвате духа на феърплея,“ с тези думи се обърна към присъстващите Димитър Шалъфов, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичния общински съвет и председател на Управителния съвет на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Приветствие към участниците отправи и Негово превъзходителство Хисаши Мичигами, посланик на Япония в България, след което двамата дадоха старта на щафетната надпревара.

Първият „Екиден маратон“ се провежда през далечната 1917 г. в Япония и от тогава набира световна популярност като достъпно и атрактивно масово спортно събитие по целия свят. Наименованието на състезанието не е случайно - думата „екиден“ се формира от две японски думи: „еки“- пост и „ден“ - предаване.

В рамките на маратона за пореден път  Българска Армия проведе своето държавно отборно първенство, в което стартираха 10 представителни отбора от различни родове войски. Шампиони станаха представителите на военен спортен клуб "Стрямци 61" от Карлово. В състезанието участие взеха и курсантите от Висшето военоморско училище "Никола Вапцаров" - Варна, воден от световната вицешампионка в зала на 400 метра, европейска шампионка на 400 метра и участничка на олимпийските игри в Лондон Ваня Стамболова. 

Традиционната вече спортна надпревара се организира всяка година в Деня на Съединението, като символично 6 атлети в отбор в 6 категории изминават  разтоянието от  42.195 км и така отбелязват този голям български празник. 

Организатор на събитието е Спортен клуб „София Европа“ с подкрепата на Фондация „София - европейска столица на спорта“, Столична община, Асоциация „Спорт за всички“, клуб “5kmrun”. Маратонът е под патронажа на Посолството на Япония в България.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна