Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествена заря-проверка в Пловдив по повод 139 години от Съединението

Снимка: БНР Пловдив

Тази вечер бяха отбелязани 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България с тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив пред паметника, символизиращ българското единение.

В хилядолетния Пловдив вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението - дело, сътворено с волята и единомислието на всички хора от българските земи, подчерта в словото си президентът Румен Радев, като добави, че Съединението е най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост.

Днес отдаваме почит към личности, които без да се съобразяват с Великите сили, защитиха Съединението, изтъкна държавният глава. Поколението, което "даде урок, че политици и граждани трябва да са заедно".

"Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящото и бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Но нека е ясно, че нихилизмът не е изход.  Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г.  - в гражданската преоценка и личната отговорност на всеки от нас. В способността ни като общество да се разделим с беззаконието и арогантността, със страха и апатията и с всичко, което тежи и спира нацията в нейното развитие напред, за да можем да изпълним заветите на тези, които посветиха живота си на това свято дело – Съединението", посочи президентът в своето слово.


На тържествата пред паметника на Съединението в Пловдив присъстваха председателят на НС Рая Назарян, служебният премиер Димитър Главчев, кметът на града Костадин Димитров, много политици и представители на различните институции.

Церемонията по случай 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България продължи с тържествена заря-проверка, в която бяха почетени имената на героите от Съединението, начело с княз Александър І Батенберг.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Съединението.

С минута мълчание стотиците пловдивчани и гости на града, присъстващи на тържествена церемония, почетоха паметта на героите.

Прозвуча и химна на България, след което небето над Пловдив беше озарено от празничните илюминации.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна