Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжир избира нов президент

Абделмаджид Тебун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Алжир се провеждат президентски избори. Фаворит е настоящият държавен глава - 78-годишният Абделмаджид Тебун.

24 милиона алжирци имат право на глас. Според анализатори Тебун лесно ще си осигури втори мандат, но не е ясно дали ще има по-висока избирателна активност спрямо предишните избори през 2019 година когато той спечели с 58 процента подкрепа, но гласуваха по-малко от 40 на сто от гражданите.

Другите двама основни претенденти за поста са умереният ислямист Абделали Хасани и социалистът Юсеф Аушиш.

Въпреки че Тебун се разграничава от партиите и се представя като независим кандидат, той има подкрепата на основните политически партии, отбелязва Франс прес.

800 000 алжирци, живеещи извън пределите на страната, също имат право на глас, избирателните секции за тях отвориха още в понеделник.

Предизборните кампании бяха насочени основно към младите хора, които представляват над половината от населението. Бяха обещавани решения на социални и икономически проблеми, какъвто е младежката безработица - един от всеки трима млади хора в бившата френска колония не работи и желае да емигрира.

45-милионен Алжир е най-големият износител на природен газ в Африка. Два от големите газопровода отиват към Италия, през Тунис, и към Испания.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени