Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ЦИК поиска от двете коалиции на ДПС доказателства, че партията не участва в тях?

Снимка: БТА

Започват работа Районните избирателни комисии, които трябва да организират по места провеждането на предсрочния парламентарен вот на 27-ми октомври. Съставът на 22 от РИК-овете беше назначен вчера от ЦИК, след като по места не беше постигната договореност за представителите в тях.

В 17:00 час изтича срокът, който ЦИК даде на  "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС" да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им.

Конфликтът в ДПС блокира работата на Централната избирателна комисия и тя не успя да спази графика си и д започне да приема документи така, както беше обявено – на 2 септември, от 9:30 часа.

Привърженици на двете фракции в партията – подкрепящи почетния председател Ахмед Доган и подкрепящи председателя Делян Пеевски, бяха завардили всички входове в Народното събрание, за да  попречат на другите  първи да подадат документите си.

Вътре в сградата пък депутати от двете враждуващи фракции окупираха офиса на ЦИК и попречиха на членовете да започнат работа.

Последваха 6-часови открити и закрити заседания на комисията, за да се стигне до компромисно решение да бъдат приети едновременно документите и на двете групи – без пореден номер, с един и същи час и като част от коалиции.

ДПС – Доган поиска да участва под името коалиция "Демокрация, права и свободи" – ДПС заедно с партиите СБОР и Земеделски народен съюз. А ДПС – Пеевски – като коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало" заедно с партиите "Български глас" и "Новите лидери".

През седмицата двете страни продължиха да воюват – Пеевски обвини председателката на ЦИК Камелия Нейкова, че е била зам.-председател на една от партиите в коалицията с другото ДПС, отрече се от двамата представители на движението в ЦИК, поиска освобождаването им и обяви, че никой не може да спре "Новото начало".

От другата група обвиниха Пеевски, че иска да си присвои марката ДПС, напомниха, че е изключен от партията и призоваха другите парламентарно представени формации да го изолират. И двете фракции отказаха да изпълнят искането на ЦИК да заличат ДПС от коалициите, с които се явяват на избори.

Точно в 17 часа днес изтича срокът да сторят това. Каквото и решение да вземе ЦИК, то може да бъде обжалвано във Върховния административен съд, който на свой ред трябва да се произнесе в тридневен срок. Приемането на документи за регистрация обаче приключва на 11 септември.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна