Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арина Сабаленка е новата кралица на US Open

Арина Сабаленка е новата кралица на US Open
Снимка: Sportal

Арина Сабаленка спечели титлата на US Open след победа във финала над Джесика Пегула със 7:5, 7:5. Двете показаха най-доброто от съвременния женски тенис, но Сабаленка беше по-концентрирана във важните точки и за първи път в кариерата си триумфира като шампионка в Ню Йорк. 

26-годишната Сабаленка беше финалистка и през миналата година, но отстъпи на Коко Гоф. Днес тя имаше за съперничка друга американка - Пегула, която за първи път в кариерата си излезе във финал на турнир от "Големия шлем".

По пътя към титлата Сабаленка загуби само един сет - срещу Екатерина Александрова в третия кръг. Тенисистката от Беларус показа, че не разчита само на сервиса си и мощните удари от дъното на корта. Тя импровизира с къси топки във възлови разигравания, а освен това беше почти безупречна при излизанията си на мрежата.

Двукратната шампионка от Australian Open вече има 50 победи на любимата си твърда настилка в турнирите от "Големия шлем". Тя е в серия от 12 поредни спечелени мача след поражението от Аманда Анисимова в Торонто, а балансът и срещу Пегула е 6:2.

Американката може само да се гордее с представянето си. До момента тя никога не беше прескачала четвъртфиналите в турнирите от "Шлема", но в Ню Йорк постигна впечатляващи победи, като загуби само един сет преди финала, а сред "жертвите" й беше и водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек.

Пегула ще се изкачи от шесто на трето място в ранглистата. Тя излезе крайна победителка в 15 от последните си 17 мача, а единствените и две загуби са от Сабаленка - днес и на финала в Синсинати в средата на август.

Финалният дуел продължи час и 54 минути. Двете си размениха общо 10 пробива, а голямото предимство на Сабаленка беше значително по-високият процент спечелени точки на втори сервис. Втората в света беларускиня заби 6 аса, допусна 5 двойни грешки и реализира 6 от 15-те си възможности за пробив. Сабаленка направи повече уинъри (40:17), но и повече непредизвикани грешки (34:22).

Заради лошото време финалът на "Артър Аш" се игра при спуснат покрив. Пегула бързо се нагоди към бомбените сервиси на Сабаленка и пласира няколко впечатляващи ретура. Американката реализира първия пробив в мача и поведе с 2:1, но след това Сабаленка направи серия от 4 поредни гейма.

Пегула намери отговор на агресивната игра на фаворитката в точния момент. Колкото повече мощ вкарваше в ударите си Сабаленка, толкова по-впечатляващо се защитаваше нейната опонентка. Пегула стопи изоставането си и изравни при 5:5, а в следващия гейм стигна до скрит сетбол. Сабаленка запази самообладание и удържа подаването си, прехвърляйки напрежението в половината на Пегула. Американката този път се огъна и предаде сета след двойна грешка.



По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна