Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" атакува град в Северен Израел

Снимка: БТА

Щети бяха нанесени в северния израелски град Кирят Шмона, след като ливанската групировка "Хизбула" предприе ракетен бараж срещу населеното място. Междувременно беше съобщено, че вторият човек в йерархията на палестинската групировка "Хамас" е бил убит в северната част на Ивицата Газа. 

Сирените за въздушна тревога се включиха в няколко града в северната част на Израел най-малко три пъти тази нощ. Местни медии отбелязват, че това е относително необичайно и обикновено е знак за нарастващо напрежение в региона. Десетки ракети са били изстреляни към град Кирят Шмона, от които най-малко две са попаднали в границите на града и са нанесли щети, но няма пострадали. Останалите са били свалени или са паднали в необитаеми райони. 

"Хизбула" пое отговорност за нападенията, като заяви, че те са отмъщение за по-ранен израелски удар по Ливан, при който са загинали трима служители на спешните служби. По-рано, израелските сили нанесоха удари по няколко района в южната част на Ливан.

Междувременно стана ясно, че полковник Мурси, заместник ръководител на гражданската защита в северната част на Ивицата Газа, е би убит, заедно с членове на семейството си, при израелска бомбардировка в района на бежанския лагер Джабалия. Израелските военни все още не са коментирали случая.

А йеменските бунтовници хути твърдят, че са свалили американски дрон над територията на страната.

Снощи в различни градове на Израел се проведоха станалите традиционни протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху да сключи сделка за връщането на останалите 97 заложници, държани от "Хамас" в Газа, и приключване на войната. Около 750 000 души са участвали в демонстрациите, като според организаторите само в Тел Авив са били половин милион.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна