Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловешкият манастир "Рождество Богородично" има храмов празник

Снимка: БТА

Православната църква отбелязва днес Рождество на пресвета Богородица, познат още като Малка Богородица.

Възстановеният манастир "Рождество Богородично - Ястреб" край Ловеч отбелязва днес своя храмов празник.

Възстановяването на древния манастир започна преди 10 години с благословията на митрополит Гавриил и с усилията на отец Вениамин.

Там вече са изгарадени храм, камбанария и сграда за монаси, а за празника отец Вениамин ще отслужи божествена Света литургия.

Според историята на Светата обител след падането на България под турско робство Ловеч остава единственият независим град и тук, на това място, се мести цялата духовност и книжовност. Така е запазена българската автентичност във времето. Петър Граматик е бил на това място и е превеждал Четвероевангелието. Преводи се пазят в музеите в Букурещ, Париж, София. Когато турците идват и опожаряват града ни, палят църквата, опожаряват храма и монасите бягат, разказа отец Вениамин. 

По думите му тогава ястреб слиза от небето и взима храмовата икона на Света Богородица под горящата църква и срещу течението на река Осъм я отнася в Троянския Балкан, като там я слага в короната на голям орех. Монасите, които били останали живи, намират иконата на Божията майка и там правят малка дървена църква - скит. На днешно място там е Троянският манастир.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна