Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелският опозиционен лидер е бил приютен в нидерландското посолство, преди да замине за Испания

Едмундо Гонсалес и Мария Корина Мачадо
Снимка: БТА

Нидерландия тайно е приютявала опозиционния кандидат за президент на Венецуела Едмундо Гонсалес в нидерландското посолство в Каракас в продължение на шест седмици, преди той да отпътува безопасност в неделя в Испания, съобщава Блумбърг.

Гонсалес получи политическо убежище в Испания месец, след като партията му представи резултатите от гласуването, за да докаже победата си на президентските избори на 28 юли. Венецуелските власти обаче обявиха Николас Мадуро за преизбран за трети мандат и наредиха ареста на Гонсалес.

"По негова спешна молба, в деня след изборите, реших да предоставя гостоприемство на Гонзалес толкова дълго, колкото е необходимо, в резиденцията на шарже д'афер на Нидерландия в Каракас", посочи нидерландският външен министър Каспар Велдкамп в писмо до парламента на страната.

По-рано този месец Гонсалес искаше да напусне резиденцията и "да продължи борбата си от Испания", добави Велдкамп.

САЩ и други страни твърдят, че Гонзалес е спечелил президентските избори. След изборите във Венецуела избухнаха общонационални протести, като правителството задържа 2400 протестиращи и арестува четирима видни опозиционни политици.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна