Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германия ще продължи да подкрепя Украйна независимо от недоволството в източните провинции

Германският канцлер Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще продължи да подкрепя Украйна независимо от недоволството на част от гражданите в източните германски провинции, увери канцлерът Олаф Шолц.

Канцлерът на Германия също така посочи, че няма намерение нито да се оттегли, нито да поиска вот на доверие от Бундестага. Такова искане отправи опозиционния Християндемократичен съюз след катастрофално ниския резултат за правителството на регионалните избори в Тюрингия и Саксония преди седмица.

Социалдемократът Шолц, който ръководи управляващата коалиция в Берлин със Зелените и либералите, е остро критикуван заради слабата политика на правителството му. Повече от половината германци смятат, че канцлерът няма лидерски качества. Въпреки това той заяви готовност отново да се кандидатира за поста след парламентарните избори след една година.

"Няма съмнение, че изборните резултати преди седмица се дължат и на нашата политика за подкрепа на Украйна. Аз обаче смятам, че нашата помощ трябва да продължи, при това добре обмислено и спокойно, както досега. Украйна може да разчита на нас", заяви Шолц в традиционното лятно интервю пред обществената германска телевизия ZDF в началото на новия политически сезон, което ще бъде излъчено тази вечер.

В същото време Олаф Шолц призова за подновяване на усилията за постигане на мир в Украйна, добавяйки, че той и украинският президент Володимир Зеленски са се съгласили в неотдавнашни преговори за необходимостта от нова мирна конференция, която да включва Русия.

"Вярвам, че сега е моментът да обсъдим как да постигнем мир към това състояние на война, наистина с по-бързи темпове", посочи той в интервюто си за ZDF.

През юли Зеленски каза, че има за цел да разполага с готов план през ноември, който да позволи на Киев да проведе втора международна среща на върха за мира в Украйна и че представители на Русия трябва да присъстват на нея.

През юни Украйна беше домакин на делегации от 92 държави на първата среща на върха в Швейцария, за да придвижи плана си за мир. Русия, която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., не беше поканена на събитието по това време.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна