Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалиралото "ВиК - Дупница" ще погасява дълг от 850 хил. лева за потребявана електроенергия

Общинското "ВиК-Дупница", което фалира със задължения от близо 3 мил. лева,  а от 1 август административно, финансово и юридически премина към "Кюстендилска вода", ще погасява около 850 хил. лева към "Електрохолд" за потребена електроенергия.

Изготвянето на погасителния план се натъкнало на затруднения - фирмата по софтуерното обслужване на дружеството спряла услугата, след като не и е платено и на нея. По отношение на тежката ситуация се намесила общината, като тя е платила задълженията към фирмата, за да могат да се вземат база данни.

Запорът на НАП, наложен на "ВиК-Дупница" заради задължения, вече е 100%, обяви на пресконференция председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов.

Същевременно несъбраните от абонати суми към дружеството са за около 1,6 мил. лева. Постъпленията от платените сметки обаче отиват за заплати, включително по неправомерно сключени граждански договори, обяви Костадинов.

Кметът на Дупница Първан Дангов поясни:

"Трябваше да се изготви погасителен план, споразумение за това как да се погасяват задълженията. Програмата, по която се инкасират количествата на изразходваната вода и съответно задълженията на абонатите, не им работи, защото не са си плащали договора с фирмата, която поддържа софтуера. Задължението беше някъде около 6000 лв. и ако искат да ползват системата за една година напред, да се плати авансово. От общината е платено както старото задължение, така и авансовото плащане за една година. 12 000 лв. е платила общината, за да могат да имат достъп до базата данни, с която да събират задълженията".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна