Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от матурите в професионалните училища са значително по-ниски от тези в профилираните

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

Абитуриентите от професионалните училища продължават да се представят доста по-зле на матурата по български език и литература в сравнение със своите връстници от останалите гимназии. Това показва анализ на Института за пазарна икономика въпреки че за втора поредна година разликата в успеха е намаляла.

Макар и само с 5 стотни, разликата в успеха на матурата по български език и литература между профилираните и професионалните училища се свива за втора поредна година, като достига 87 стотни, отбелязва авторът на анализа Петя Георгиева. Въпреки това резултатите на професионалните училища продължават да се значително по-ниски от тези на профилираните.

Според изчисленията на Института за пазарна икономика, резултатите от държавните зрелостни изпити показват, че през 2024 г. професионалните училища постигат среден успех 3, а през всяка от разглежданите години от 2020-а насам разликата между двата вида училища е над 83 стотни.



Според анализа това е значителна разлика в успеха и показва дълбоки различия в подготовката на учениците по български език, независимо от близкия брой часове и подобни учебни програми.

Авторът обяснява разликата с подбора на учениците след 7-и клас и мотивацията им да продължат образованието си, а тежестта на матурите при приема във висшите училища е сериозна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна