Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарения за над 2200 социално слаби семейства в Кипър за началото на учебната година

Снимка: архив

Над 2200 социално слаби семейства в Кипър са подпомогнати с дарения за началото на учебната година, съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците. Започва и изплащането на одобрените от правителството допълнителни финансови помощи за учениците на стойност 9,5 млн. евро.

Уязвими семейства, които са затруднени да подготвят децата си за новата учебна година, получават чанти, компютри, тетрадки и други необходими пособия. Те са предоставени от граждани, фирми, местна власт и други ведомства в рамките на завършилата двумесечна благотворителна кампания, казаха от Кипърския координационен съвет на доброволците. От него отчитат, че обърналите се за помощ родители са повече от миналата година.

В началото на учебната година ще бъдат изплатени и средствата от правителствения пакет за облекчаване на семействата с ученици, наречен "Заедно във всяко начало", уточниха от образователното министерство.

Безвъзмездната помощ е за закупуването на облекло и различни ученически пособия. По 100 евро ще получат всички ученици, които започват първата си година в различните степени на образователната система. Осигурени са по 200 евро за закупуване на таблет и по 400 евро за лаптоп.

Учениците от средните училища вече се върнаха в класните стаи в петък, а в понеделник е първият учебен ден за децата от началните класове.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна