Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и македонци пяха заедно "Йовано, Йованке" на кюстендилския фестивал "Пей, сърце"

Снимка: Кирил Фалин

Българи и македонци, участници в 17-я традиционен международен конкурс за шлагерна песен "Пей сърце“  в Кюстендил, изпяха заедно известните "Йовано, Йованке" и "Цветините очи". Хванаха  се и на общо хоро, което стана своеобразна кулминация на фестивала, организиран от централното градско читалище "Братство 1869" и Общината под патронажа на кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Конкурсът се провежда в два раздела – "Шлагерни песни“ и "Стари градски песни“. Има четири категории – индивидуални изпълнители, формации, авторска песен и инструменталисти.

Конкурсът върви три дни, с над 1500 индивидуални и групови изпълнители. Включен е в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за закрила на деца с изявени дарби, по която тази година ще бъдат отпуснати еднократни и едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители в категория "поп пеене" от втора и трета възрастови групи, класирани на първо, второ и трето място.

Тази година в рамките на конкурса се връчва и една специална награда в памет на известния кюстендилски певец Борис Георгиев Самаринов. Тя бе учредена от неговото семейство и ще се връчва ежегодно на най-талантливия кюстендилски участник в конкурса.

А десетки от България и Северна Македония се включиха в общото изпълнение на двете популярни български песни "Йовано, Йованке!"  пред входа на читалището.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна