Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Химн "Мила Родино" навършва 60 години

Автор:

Навършват се 60 години от утвърждаването на днешния химн на България. Създаден е на основата на патриотичната песен "Горда Стара планина" с автор Цветан Радославов. Той пише текста и композира песента през 1885 г., по пътя към бойното поле на Сръбско-българската война, в която участва като доброволец.

Тогава 22-годишният студент по история във Виенския университет използва за мелодията известното в родния му край Свищовско хоро. На живота и творчеството на Цветан Радославов е посветен документалният филм "Мила Родино" на режисьора Станимир Трифонов. Филмът ще бъде излъчен тази вечер от 20.00 часа по БНТ 2.

Песента "Мила Родино" е обявена за национален Химн на 8 септември 1964 година. Ден по-късно той е изпълнен за първи път.

С концерт на връх Шипка на Военния оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, под диригентството на капитан Йордан Илиев, Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“, българите отбелязаха по-рано днес 60 години от обявяването на песента "Мила Родино" за български национален Химн. В програмата прозвучаха популярни военни маршове и мелодии, сред които "Шуми Марица", "Бдинци", "Велик е нашият войник".

Концертът завърши с изпълнението на Химна на Република България.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна