Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от французите одобрява новия премиер на страната Мишел Барние

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозинството от французите одобрява новия премиер Мишел Барние, но не вярва, че той ще се задържи дълго на поста. Това сочи проучване на френското обществено мнение, публикувано ден, след като лявата опозиция протестира на улицата срещу решението на президента Еманюел Макрон.

Докато новият френски премиер Мишел Барние продължава и днес консултациите за съставяне на правителство, проучване на IFOP за "Журнал дьо Диманш" обяви, че изборът му се приема по-скоро с одобрение от французите.

52% от запитаните се заявяват доволни от назначението на бившия еврокомисар - приблизително толкова одобряваха и предшественика му Габриел Атал. 62% смятат Барние за компетентен, 61%  - за диалогичен, а 60% - за симпатичен. Най-много, 74% са обаче онези, които не вярват, че той ще остане задълго премиер в сложната политическа ситуация и раздробен парламент.

Барние беше избран след близо два месеца криза, за да опита да постигне консенсус и стабилност в страната, но още вчера над 100 хиляди излязоха на протест, организиран от левицата, която претендира за властта като първа парламентарна сила. Протестиращите определяха назначението на Барние предателство на демокрацията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна