Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръжен нападател уби трима цивилни израелци при атака близо до йорданската граница

Снимка: БТА

Въоръжен нападател уби трима цивилни израелци при атака близо до йорданската граница. Насилието в окупирания от Израел Западен бряг нарасна, след като на 7 октомври палестинското ислямистко движение "Хамас" извърши безпрецедентна атака срещу Израел.

Израелските сили за сигурност са застреляли терориста, който е приближил района на пропускателния пункт "Мост Аленби" от Йордания с камион, слязал е и е открил огън. Нападателят е 39-годишен шофьор от Южна Йордания, се казва в изявление на израелската армия. Пропускателният пункт, където е извършено нападението, е известен още като "Мост Крал Хюсеин", и се намира по средата на пътя между Аман и Ерусалим, на север от Мъртво море, и е използван както от местните хора, така и от туристи от цял свят. Йордания разследва стрелбата и йордански служител каза, че пропускателният пункт остава затворен.

"Това е труден ден. Заобиколени сме от убийствена идеология, водена от иранската ос на злото. Само благодарение на силата на държавата Израел и на силата на израелската армия нашият народ все още съществува", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Това е първото по рода си нападение по границата между Израел и Йордания от 7-ми октомври, когато палестинската ислямистка групировка "Хамас" извърши нападение срещу Южен Израел и предизвика войната в Газа. Израел и Йордания подписаха мирен договор през 1994 г. и имат тесни връзки в областта на сигурността. Десетки камиони със стоки преминават всеки ден през границата от Йордания и държави от Персийския залив за Западния бряг и Израел.

Десетки хиляди хора демонстрираха в Тел Авив и други израелски градове за постигане на споразумение за освобождаване на около 100 заложници, държани от палестинската ислямистка организация "Хамас" в ивицата Газа.

При демонстрациите се стигна до сблъсъци, полицията използва водни оръдия за да разпръсне протестиращите. А палестинските власти в Газа заявиха, че над 40 хиляди палестинци са били убити след като израелската армия навлезе в ивицата в отговор на терористичното нападение на "Хамас" преди 11 месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна