Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата инсталация за преработка на отпадъци край кюстендилското с. Радловци изобщо не е пускана

Снимка: Кирил Фалин

Изградената за над 10 милиона лева и открита официално преди местния вот миналата година сепарираща и компостираща инсталация за преработка на отпадъци край кюстендилското село Радловци изобщо не е пускана да работи и бездейства. Причината са съдебни дела по избора на оператор. Там трябва да се преработват отпадъците на три общини - Кюстендил, Невестино и Трекляно.

Инсталацията беше изградена за над 10 млн. лева и е финансирана по ОП "Околна среда 2014 - 2020", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Капацитетът на двете инсталации е 15 000 тона битови отпадъци годишно, от които 12 000 тона се преработват в 11 фракции, а около 3000 тона ще бъдат транспортирани до депо.

Обществената поръчка по избора на оператор обече беше обжалвана. Имаше два иска, които бяха обединени в едно производство. Очакваше се окончателно решение по казуса още през юни и инсталацията да заработи най-късно до септември. Това обаче не става.

Администратори коментират неофициално, че вече е образувано ново съдебно производство по казуса. Така не се знае кога и дали инсталацията при Радловци ще заработи скоро, или ще остане "куп лъскаво желязо". След като инсталацията не работи, карането на отпадъци в Радловци не се прави, отпадъците вече се карат до депото в Костинброд, на над 70 километра в едната посока, което оскъпява доста сметосъбирането за Община Кюстендил.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна