Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Иракли Кобахидзе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник "Таймс" Тина Бокучава, която е лидер на опозиционното Единно национално движение. Тина Бокучава предупреди, че премиерът Иракли Кобахидзе възнамерява да прочисти Грузия от прозападните политически партии. 

Кобахидзе обвини опозиционните партии, че работят срещу националните интереси на Грузия - тактика, използвана от съседна Русия, за да оправдае репресиите срещу опонентите. Критиците казват, че този ход ще превърне Грузия, родното място на Йосиф Сталин, в еднопартийна авторитарна държава. 

Единното национално движение управлява почти девет години, преди да загуби властта през 2012 година. 

Тина Бокучава, която е на посещение в Лондон, заяви за "Таймс" във връзка със заплахата за свободните избори в Грузия, че плановете на премиера "биха означавали край на грузинската демокрация".

Бидзина Иванишвили

Фигури от опозицията се опасяват, че Грузия попада обратно в орбитата на Кремъл благодарение на управляващата партия "Грузинска мечта" и нейния основател - милиардерът Бидзина Иванишвили, който натрупа богатството си в Русия. Бокучава каза, че Иванишвили или получава заповеди директно от президента Путин, или умишлено се стреми да разруши връзките на Грузия със Запада, за да засили властта си. 

Иванишвили беше за кратко министър-председател, след като "Грузинска мечта" за първи път влезе във властта през 2012 година, но сега управлява зад кулисите, дърпайки конците от огромно, футуристично имение от стомана и стъкло извън Тбилиси.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна