Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ожесточени боеве между Русия и Украйна в Донецка област

Снимка: БТА

Украйна и Русия съобщават за ожесточени боеве в района на град Покровск, Донецка област. Германският канцлер Олаф Шолц призова за нови усилия за постигане на мир в Украйна.

Руското министерство на отбраната твърди, че войските му са овладели окончателно Новогродовка, на 12 км от източния украински град Покровск. Украинският генерален щаб съобщава, че през изминалия ден са били отбити повече от 20 руски атаки в този сектор от фронта. Според в. "Ню Йорк таймс" руската армия е на път да обкръжи украинските сили в участък между градовете Покровск и Курахове.

Въздушна тревога е била обявена тази нощ в украинската столица Киев заради руско нападение с дронове. Това съобщи ръководителят на киевската военна администрация Сергей Попко, цитиран от украинските медии. Задействана е била противовъздушната отбрана. Тревога за въздушна опасност е била обявена също така в Черкаска, Черниговска, Полтавска и Сумска област. Междувременно украинската мониторингова група Deep State, която следи хода на бойните действия, съобщи, че руските сили са превзели още едно населено място в Донецка област - село Водяное.

Германският канцлер Олаф Шолц призова за нови усилия за постигане на мир в Украйна. По думите му той и украинският президент Володимир Зеленски са разговаряли за необходимостта от нова конференция за мир, в която да участва и Русия. През юли Зеленски каза, че има за цел да разполага с готов план през ноември, който да позволи на Киев да проведе втора международна среща на върха за мира в Украйна и че представители на Русия трябва да присъстват на нея. Шолц е подложен на натиск в Германия, след като всички три партии в лявоцентристката му коалиция претърпяха тежки поражения на провинциалните избори миналата седмица, а партии, които искат по-близки отношения с Русия, спечелиха повече гласове.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна