Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС-Доган внесе в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в изборите

Джевдет Чакъров
Снимка: БГНЕС

Фракцията на ДПС, в която влизат лоялни на почетния председател Ахмед Доган, внесоха в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в предстоящите парламентарни избори.

В официално съобщение на организацията, се посочва, че решението идва в отговор на отказа на ЦИК да регистрира коалицията им "Демокрация, права и свободи - ДПС" заедно с две други партии - СБОР и Земеделски народен съюз.

Пред ЦИК са представени 5240 подписа.

Върховният административен съд междувременно остави без разглеждане жалба, подадена от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", представлявана от Джевдет Чакъров срещу указанията на ЦИК от 4-ти септември. С тези указания от тази коалиция и от другата, в която влизат членове, близки до Делян Пеевски, трябваше да докажат, че партията ДПС не е част от тези коалиции. 

Вчера в деловодството на ВАС от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС", са постъпили едновременно жалба и заявление за нейното оттегляне. Върховните магистрати дадоха срок на коалицията днес до 9.30 часа да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба, което е направено. 

Върховните магистрати приемат още, че указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване. Само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна