Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полските служби за сигурност са предотвратили саботажна операция, организирана от Русия и Беларус

Кшищоф Гавковски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полските служби за сигурност са предотвратили операция за саботаж, организирана от Русия и Беларус, с цел дестабилизирането на Полша. Това заявил вицепремиерът Кшищоф Гавковски.

По думите на Гавковски саботьори, работещи от Беларус в сътрудничество с Русия, са проникнали в институции на местното управление и на централното правителство, включително държавни компании, изпълняващи военни договори. Гавковски, който е и министър на цифровите въпроси, допълни, че беларуските и руските служби са имали за цел да изнудват "изтръгват" информация, да шантажират хора и институции и да водят де факто кибервойна.

Опитът за кражбата на данни с цел шантаж е бил пресечен. Стана ясно и че кибератаките срещу полски организации и институции, включително срещу логистични компании, осигуряващи военните доставки за Украйна, са се увеличили двойно спрямо миналата година.

"В киберпространството опасностите идват всеки час, всяка минута. Често се случва да има над хиляда инцидента на ден", посочи Гавковски, който през юни каза, че Полша е блокирала няколко кибератаки срещу критичната си инфраструктура.

Варшава многократно е обвинявала Москва в опити за дестабилизирането на Полша, заради предоставяната от нея военна помощ на съседна Украйна - обвинения, които Русия отхвърля.

Полша също така свърза Русия с инциденти на саботаж и палежи на нейна територия и казва, че руските тайни служби активно се опитват да съберат информация за доставки на оръжия за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна