Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски и германски служби предупреждават за кибератаки на руското ГРУ срещу НАТО и ЕС

Снимка: pixabay

Американските тайни служби и германската служба за вътрешно разузнаване предупреждават за предстоящи кибератаки на руското военно разузнаване ГРУ срещу НАТО и ЕС. Забелязана е засилена дейност на специалното подразделение на руските военни тайни служби, за което се смята, че е отговорно за отравянето в Лондон през 2018 г. на бившия двоен агент Сергей Скрипал и за т.нар. "хавански синдром".

Германската служба за вътрешно разузнаване предупреждава за атаки от страна на руски хакери срещу държави от ЕС и обекти на западния военен съюз НАТО. В публикация, публикувана в платформата "X" в понеделник, заедно с международни партньори, тя "понастоящем" се позовава на кибератаки от страна на подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ, известно със саботажи и убийства. Смята се, че членовете на подразделението са отговорни за отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Полковникът от ГРУ дезертира в британските тайни служби.

Във връзка с "хаванския синдром" има и подозрения, че зад него може да стои подразделение 29155 на ГРУ. Според данни за пътувания и телефонни разговори изследователският екип установява, че членове на подразделение 29155 на ГРУ са присъствали на мястото на много от нападенията, довели до "хаванския синдром". По-конкретно е възможно да са били използвани електромагнитни или акустични оръжия.

"Хаванският синдром" е съвкупност от болестни симптоми, изпитвани от държавни служители и военен персонал на САЩ, предимно при техни пребивавания в чужбина.

Новото предупреждение от германската агенция за вътрешно разузнаване идва в момент, когато в Европа нараснаха опасенията от руски хакерски атаки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна