Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС-Пеевски атакува пред ВАС отказа на ЦИК да заличи регистрацията на ДПС-Чакъров за частничните местни избори

Снимка: БГНЕС

Фракцията в ДПС около Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд отказа на Централната избирателна комисия  да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните местните избори на 20 октомври с документи,  внесени от другия  съпредседател на партията Джевдет Чакъров.  Съдебното заседание е насрочено за утре.

До жалбата се стигна, след като  миналата седмица ЦИК отказа да регистрира за участие във вота за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявана от Пеевски.

Фракцията на Делян Пеевски в ДПС обяви, че коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" е подала жалба до Върховния административен съд против отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията за участие в парламентарните избори.

Аргументите в жалбата са, че "Движение за права и свободи - Ново начало" е представила всички необходими документи, а ЦИК тенденциозно пренебрегва обстоятелството, че коалицията първа е заявила своята регистрация по електронен път редовно заявление, подписано с електронните подписи на представляващите я лица.

В съобщението е цитиран Пеевски, според когото ЦИК е компрометирана като независим орган след явна и груба намеса на президента Румен Радев.

ЦИК отказа да регистрира и коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" на фракцията на Доган с мотив, че Изборният кодекс не позволява една и съща партия да присъства в повече от една коалиция.

Тогава ДПС-Доган внесоха в ЦИК документи за самостоятелно явяване на изборите. От ДПС-Пеевски поискаха оттегляне на това заявление.

Срокът за регистрация за участие в изборите е в сряда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна