Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

4
Снимка: Марта Младенова

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК.

Участниците настояват да се научи истината за събитията от 9-и септември 1944 г., когато е поставено началото на съветската окупация на Царство България. Мнозина определят датата като "черна в българската история" и споделят опасението, че масово хората продължават да не знаят какво точно се е случило преди 80 години.

По време на шествието участниците скандираха: "И преди, и сега, мракът идва от Москва", "Убийци!“, „България е вече в Европа".

Проявата беше организирана от няколко неправителствени организации. Организаторите носеха знамена на България, НАТО и Европейския съюз. Голяма част от участниците носеха и символи в подкрепа на Украйна.


Иван Славчев от сдружение "Освобождение", което е един от организаторите на тази проява, обясни пред БНР каква е целта да се почетат жертвите на комунизма:

"Това, което ни събра днес на тази паметна "черна за българската история дата 9-и септември", е паметта за десетки хиляди хора, които са погинали непосредствено след 9-и септември, убити в беззаконията тогава, за несправедливо осъдените от Народния съд, разбира се и за невинните жертви, погубени в концлагерите на социалистическия режим".

Събитието се охранява от полицаи, но преминава спокойно.

Снимки: Марта Младенова
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна