Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Снимка: БТА

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Проблемът е торфът, който е н пласт около метър, и той тлее и се саморазгаря, казаха специалисти.

Няма риск пожарът под Черни връх да се разрасне, но отделни негови огнища се активизират при вятъра.  Затова се налага всеки ден да се изпращат на терена екипи с пожарникари и работници на НП "Рила", коментира кметът на Дупница Първан Дангов.

Ликвидиран е напълно обаче пожарът, който възникна на 18 август от мълния в иглолистна гора над село Пастра. Той беше потушен, докато беше обхванал около 10 декара, но се разгоря отново на 24 август. Унищожени са  около 200 дка иглолистна гора, спасени са 500 дка иглолистна гора. Впоследствие пожарът се разви върху площ от 350 дка иглолистна гора – върхово и низово. Единственият път, водещ към язовир "Калин" и обекти в района остана затворен за седмици. 

6 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в областта през почивните дни, съобщават  от ОДМВР  Кюстендил.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна