Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“.

По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република Северна Македония .  Постановката е част от двегодишния международен проект „Манифест“ на двата театъра, който се осъществява с подкрепата на Министерствата на културата на двете държави. Режисьор на спектакъла „Без кръв“ по Алесандро Барико е Диана Добрева, а авторската адаптация е на Александър Секулов.

Втората премиера на Драматичен театър Пловдив е „Елизабет или кралицата – девственица“ от Маргарита Мачева.

Сред участниците са постановки на Пловдивския драматичен театър, Малък градски театър „Зад канала“, Театър 199, Младежкият театър, Театърът на Българската армия и Тетрална работилница „Сфумато“, „Театро“, „Топлоцентрала“, театрите в Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград.  

Сред чуждестранните участници във форума са театри от Гърция и Украйна, както и Националният театър на Унгария.

Театралният фестивал предлага и богата съпътстваща програма – кръгла маса, спектакъл за детска аудитория, насочен към цялото семейство, представяне на книги, уъркшоп „Зад сцената“ и неформални срещи на кафе с актьори и знакови артистични личности. Фестивалът ще отбележи 105 годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла „Когато светът беше шарен“ на Драматичен театър Търговище и „Празнуваме Татяна Лолова с представяне на книга, спектакъл и изложба по повод 90 години от рождението на голямата актриса. 

По думите на директора на фестивала „Сцена на кръстопът“ Кръстю Кръстев, „това са представления - знаци в театралния живот на България“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна