Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия планира забрана за ползване на социалните мрежи от деца

Антъни Албанезе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия обяви, че планира тази година да въведе закон, който да забрани на децата да използват социални мрежи, като се позовава на рисковете, които това може да създаде за физическото и психическото здраве, предаде Ройтерс.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че лявоцентристкото му правителство ще започне проверка на възрастта през следващите няколко месеца, посочва БТА.

"Искам да видя децата да се откъснат от устройствата си и да отидат в плувните басейни и на тенис кортовете. Искаме да имат реални преживявания с реални хора, защото знаем, че социалните мрежи причиняват социална вреда“, казва Албанезе пред националната телевизия Ей Би Си нюз.

Той не уточни възрастовите граници на забраната, но каза че "разглежда диапазона между 14 и 16 години“.

Албанезе заяви, че е загрижен за въздействието на кибертормоза върху психичното здраве на децата и лесното излагане на съдържание в социалните медии, което може да им навреди.

Този ход идва, след като австралийският регулаторен орган за електронна безопасност през юли поиска от интернет фирмите да изготвят приложим кодекс, в който подробно да се опише как ще спрат децата да гледат порнография и други неподходящи материали, или ще се сблъскат с налагане на кодекс на индустрията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна