Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинска атака с дронове срещу Москва

Пострадала при украинска атака сграда в Москва.
Снимка: БТА (архив)

Украйна изстреля дронове срещу Москва и други руски региони. Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов съобщи, че загинала жена, а още един човек е бил ранен при атака на украински дрон срещу Москва.

Руската противовъздушна отбрана е унищожила 14 украински безпилотни самолета, насочени към няколко района на Москва и град Подолск, на около 38 км южно от Кремъл. Кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи в Телеграм, че пожар е избухнал на 11-ия и 12-ия етаж на жилищна сграда. "Службите за спешна помощ са на място", добави Собянин.

Руските канали, близки до службите за сигурност на Русия, съобщиха, че полетите на московските летища Внуково и Домодедово са били преустановени по време на атаката с дронове. Безпилотни летателни апарати са били унищожени и в руската Липецка област, на няколкостотин километра южно от Москва. Губернаторът Игор Артамонов не спомена щети или жертви. 59 дрона са били свалени над Брянска област близо до украинската граница.

В Украйна продължава напредъкът на руските сили на източния фронт. Министерството на отбраната съобщи, че е било превзето село Мемрик, източно от град Покровск. Украйна не споменава в докладите на Генералния щаб селото, което е разположено в най-оспорвания сектор на фронта. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на Киев в района на Донецк се държат.

Рано тази сутрин украинската противовъздушна отбрана е отблъснала атака на руски дрон срещу Киев, съобщи военната администрация на украинската столица.

Двама души са загинали, а трима са били ранени при пожар, избухнал на нефтопровод в руската Оренбургска област, предаде агенция ТАСС . Причините за пожара се разследват. Не е ясно кога е избухнал той, но вчера имаше неофициални съобщения за инцидента в руски канали в Телеграм.

Шведското правителство обяви междувременно 17-и пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 милиона евро, с което стойността на този вид подкрепа от Стокхолм за Киев срещу руската агресия  достига 4 милиарда и 200 милиона евро. Новият пакет съдържа 6 бронирани десантни катера, преносими зенитни системи, противотанкови гранатомети и боеприпаси за вече доставени бойни машини на пехотата - всичко шведско производство. Министърът на отбраната  Пол Йонсон каза, че засега не се планира трансфер на изтребители "Грипен" за Украйна.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна