Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС осъди "Епъл" и "Гугъл" за милиарди евро

Маргрете Вестагер
Снимка: БГНЕС

Съдът на ЕС отсъди компанията "Епъл" да заплати на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Също с негово решение "Гугъл" е осъдена да плати глоба от 2,4 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара. 

И двете решения са окончателни.

Днешното съдебно решение е в подкрепа на позицията на Европейската комисия, според която корпоративното данъчно облагане на "Епъл" в размер на 0.005 на сто, представлява незаконна субсидия. Според Съда на ЕС Ирландия е дала незаконни данъчни предимства на компанията, които страната членка трябва да си възстанови. 

Комисията обвини Ирландия в същото през 2016 година, но страната оспорваше системно решението ѝ. 

Изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за конкуренцията - Маргрете Вестагер, определи днешното решение на Съда като "голяма победа за европейските граждани и данъчната справедливост":

"Всички компании, малки или големи, трябва да плащат справедливи данъци според печалбите си в Европа. Не може някои страни членки да си позволяват специални договорки и да позволяват на някои компании ниски корпоративни данъци, докато в други държави от Общността всички да си плащат данъците каквито трябва да бъдат. Може би най-важното в случая е социалната справедливост, защото когато едрият бизнес не прави това, тогава няма едно и също финансиране на това, което съставлява нашето общество - здравната и образователната система или нашата инфраструктура". 

Вестагер определи решението за глобата на "Гугъл" като "катализатор за промяна на регулацията на технологичните гиганти".

Според Съда операторът на най-популярната интернет търсачка е поставил собствената си услуга за сравняване на цени "Гугъл шопинг" в по-благоприятна позиция спрямо предлаганите от своите конкуренти. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени