Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата за всички, освен за най-бедните пенсионери в страната. 

Поисканият вот от консерваторите в опозиция за блокиране на непопулярната мярка беше отхвърлен с 348 срещу 228 гласа - мнозинство от 120, но гласуването беше сериозен тест за авторитета на премиера Киър Стармър.

Управляващите лейбъристи имат работещо мнозинство в Камарата на общините от 167 души и това се оказа достатъчно да прокарат мярката.

Бунтън сред депутатите на Лейбъристката партия обаче се оказа по-голям от очакваното предвид чувствителния въпрос. 

Разбивката след гласуването показа, че само Джон Трикет от управляващата партия е против, но 52-ма други негови съпартийци са се въздържали. 

Когато беше обявен резултатът, в залага се чуха викове: "Срам!". 

Политиката на правителството означава, че от тази зима само тези, които искат пенсионен кредит или други обезщетения, зависими от доходите, ще получават помощ за сметките си за гориво, докато преди това надбавката беше достъпна за всеки над 66-годишна възраст.

Очаква се този ход да намали броя на пенсионерите, които получаваха плащане до 300 паунда, с 10 милиона или от 11,4 милиона на 1,5 милиона, спестявайки на хазната около 1,4 милиарда паунда тази година.

Министърът на финансите Рейчъл Рийвс обяви по-рано серия от непопулярни мерки за запълване на "черната дупка" от 22 милиарда паунда в публичните финанси, наследена от консерваторите.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна