Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Снимка: БТА

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение, свързан с продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна.

Проектът на решение за АЕЦ "Белене" е внесен от ГЕРБ и ДПС. 

С него се възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори с украинския енергиен министър с цел продажбата на оборудването, предназначено за проекта за атомна централа на площадката в Белене. Проектът изисква актуализиране на изготвената през август миналата година пазарна оценка на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания. 

В програмата на парламента са окончателните промени в закона за адвокатурата, които предвиждат премахване на забраната за уговаряне на възнагражденията под определен минимален размер и свързаната с това дисциплинарна отговорност. Проектопрограмата предвижда още първо четене на промени в закона за личната помощ, внесени от "Възраждане" и в закона за семейните помощи за деца, внесени от БСП. 

Социалистите предлагат еднократна помощ от седем минимални работни заплати за всяко новородено второ или трето дете на работещи и осигурени минимум за две години назад родители. С промените, внесени от "Възраждане", в Закона за личната помощ, се предлага такава да могат да получават и лица, които нямат решение на ТЕЛК, но са с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ.

В петък е предвиден блиц контрол на премиера и вицепремиера и редовен парламентарен контрол.

Днес се очаква да стане ясно решението на парламентарната група на "БСП за България" относно депутатите Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Иван Ченчев след като в началото на септември Националният съвет на БСП гласува да ги изключи от партията.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна