Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маурисио Почетино ще води САЩ на Мондиал 2026

Маурисио Почетино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маурисио Почетино е новият селекционер на националния отбор на САЩ по футбол, съобщиха от местната федерация. 52-годишният аржентинец ще замести на поста Грег Берхалтер. Наставникът е подписал договор за следващите две години.

Почетино става десетият селекционер на САЩ за последните 14 години и първият чужденец, който ще води националния отбор след Юрген Клинсман. Германецът бе начело на тима между 2011 и 2016 година. Той ще има за задачата да изгради боеспособен състав, който да представи достойно янките на предстоящото световно първенство през 2026 година, на което САЩ е един от домакините заедно с Канада и Мексико.

Аржентинецът има богата визитка. Той направи име в Тотнъм, като изведе тима до финала в Шампионската лига. В кариерата си обаче той е водил още Еспаньол, Саутхемптън, Челси и Пари Сен Жермен. За пръв път обаче южноамериканецът се впуска в предизвикателството да води национален отбор.

"Става въпрос за пътя, по който този отбор е поел. Енергията, страстта и гладът за постигане на нещо историческо тук. Това са нещата, които ме убедиха да поема отбора. Възможността да изведа тима пред тези фенове, които са също толкова страстни, както и играчите, бе нещо, което нямаше как да пропусна. Виждам отбор от футболисти, пълен с талант и потенциал. Ще изградим нещо специално, с което цялата нация да се гордее", обеща Почетино при представянето си.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна