Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 9999 подписа – ГЕРБ се регистрираха за изборите в ЦИК

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централата избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27-ми октомври, като традиционно внесе 9999 подписа.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев определи предстоящия вот като последен шанс за функционирането на представителната демокрация у нас.

"Аз гледам на тези избори като последен шанс да съхраним демокрацията в България, защото моето опасение е, и не само моето, че при неуспех на следващото Народно събрание да излъчи нормално работещо правителство, ще станат прекалено силни гласовете в обществото, които поставят под въпрос функционирането на представителната демокрация в България", заяви Дончев.

Призивите на лидера Бойко Борисов за промяна на избирателната система Дончев окачестви като провокация към обществен дебат по темата, търсейки механизъм, който да осигури стабилност.

Според Дончев проблемът не е избирателната система.

"Партиите трябва да преодолеят егоизма и да спрат да се занимават със себе си и конфликтите помежду си и да се обърнат към тези, на които се полага да служат - на хората", допълни той.

Отказът на останалите политически сили да припознаят ГЕРБ като естествен партньор Дончев отдаде на политически егоизъм и късогледство и остави отговорите за бъдещи коалиции за след изборите.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна