Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Снимка: Puls.bg

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения".

Проф. д-р Иво Петров

В Lege Artis се включва  проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани с неконтролираното високо кръвно налягане, мащаба на проблема в България и иновативните методи за лечение.

По думите на проф. Петров половината пациенти с артериална хипертония у нас не се контролират по ред причини – медикаментозни, физиологични, психологически, социални и т.н. Артериалната хипертония е многофакторно заболяване, което трябва да бъде следено непрестанно чрез пълноценна оценка на състоянието и правилна медикаментозна терапия. Специалистът допълва, че дори пациентите, подложени на правилна терапия, могат да развият психологическа или физиологическа резистентност към лечението.

Артериалната хипертония е заболяване, което представлява гигантски проблем у нас, подчертава проф. Петров. Състоянието може да доведе до сърдечна недостатъчност, като високата цел е лечението да предотврати усложненията, заявява професорът.

"Трябва да се верифицира дали е добър контролът на хипертонията у нас.", изтъква проф. Петров и обръща внимание, че България се старае да бъде много активна в контрола на пациентите с артериална хипертония.  

"За съжаление проблемът у нас е много сходен с този в другите страни. Причината е в модерния начин на живот, за който са характерни стрес, обездвижване, повишено тегло, злоупотреба с вещества, тютюнопушене.", обяснява специалистът.

Неконтролираната хипертония засяга около 40 % от обхванатите, заявява проф. Петров. Лечението непрестанно се обновява чрез иновативни медикаментозни, поведенчески и технологични методи. Промяна в начина на живот, умерена терапия, нови технологични възможности – всичко това влиза в лечението на пациентите, уточнява специалистът.

Иновациите като реналната денервация не са панацея, подчертава проф. Петров.

Лечението на артериална хипертония е комплексно и изисква вниманието на специалисти от множество специалности, тъй като сърдечно-съдовите заболявания създават поражения в целия човешки организъм, по думите на професора.

Мобилните дефибрилатори са тема, която изисква обществено внимание, заявява проф. Петров.

"Държавата в момента не обръща внимание на подобни мисии. Имам горчивото усещане за изгубен инстинкт за самосъхранение.", споделя специалистът и изразява надеждата, че скоро отново ще се обърне внимание на важните за обществото неща.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна