Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС решава за участието на "Движение за права и свободи - Ново начало" на изборите на 27 октомври

Снимка: БТА

До 14:00 часа ще стане ясно ще участва ли коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Фракцията около Делян Пеевски, която е в основата на коалицията, получи отказ за регистрация от Централната избирателна комисия, но го обжалва пред Върховния Административен съд.

В началото на заседанието фракцията около Джевдет Чакъров направи неуспешен опит да оттегли жалбата на хората на Пеевски, но съдът отхвърли искането с мотив, че по конкретното дело страни са само "Движение за права и свободи - Ново начало" и ЦИК.

Представител на ЦИК нямаше.

Адвокатите на коалицията около Делян Пеевски Александър Ангелов и Светослав Панов поискаха от съда да отмени отказа на Комисията и да регистрира коалицията.  С два мотива -  тя е създадена 2 дни преди Демокрация, права и свободи - ДПС на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров - на 27 август и защото първа е подала искане за регистрация - по електронен път.

"Първият по време е първи по право", смятат от правния екип на Пеевски.

 Междувременно стана ясно и че коалицията около другия съпредседател е обжалвала отказа от регистрация. По тази жалба ВАС вероятно ще заседава утре.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна