Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът реши:

Удължават с 6 месеца преговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

Снимка: БТА

Парламентът реши да удължи със 180 дни преговорите между българския енергиен министър и украинския му колега за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене". 

Сред мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС е посочено, че удължаването се налага, за да може да се актуализира изготвената през м.г. пазарна оценка  и получаване на необходимите одобрения от "Енергоатом".

След като не успяха да предотвратят включването в дневния ред на точката, от БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и част от нечленуващите в парламентарни групи депутати, реагираха остро срещу предложението за предоставяне на Украйна на оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене".

Аргументите им - поставя се под риск енергийната сигурност на страната, защото един от парогенераторите може да се използва за АЕЦ "Козлодуй".

Цената, на която ще бъде продадено оборудването, е неизгодна за България. Стигна се и до намеци за корупционни схеми и за прикриване чрез подобна продажба на "Едни изчезнали 300 милиона от "Белене"".

По време на продължилият повече от час и половина дебат нито един от вносителите от ГЕРБ-СДС и ДПС, не направи изказване в подкрепа на предложението си, а самото решение беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и петима от независимите депутати.

Веднага след гласуването от БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 15 минути.

Преди това бяха приети окончателно промените в закона за адвокатурата. С тях се премахва задължителния минимален размер на адвокатските възнаграждения. Премахва се и забраната за реклама на адвокатски услуги. Изненадващо, от дневния ред отпадна спорния проект за промени в закона за опазване на околната среда. С тях се предлагаше отпадане на втората инстанция за обжалване на инвестиционни проекти, свързани с обекти от национално значение и стратегическа важност.

Гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" не достигнаха, за да остане тази точка в работната програма на депутатите. Поради ангажименти на четирима служебни министри, в дневния ред не беше включено и изслушване относно затрудненията при преминаване на границата ни с Турция, Гърция и Румъния.

Не беше допуснато и предложението на ПП-ДБ за освобождаване на Антон Славчев като председател на Комисията за противодействие на корупцията. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна