Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за личната помощ

Снимка: БТА

С 98 гласа "за" и 23-ма „въздържал се“ от ПП-ДБ парламентът прие на първо четене внесените от „Възраждане“ промени в Закона за личната помощ. С тях се разширява кръгът на ползвателите на лична помощ с лица, които още нямат решение на ТЕЛК, но са с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ, определено на база етапна епикриза от лекуващ лекар. 

Увеличава се и асистентската подкрепа - с до 72 часа за почивни и празнични дни за хората с четвърта степен на зависимост от интензивна подкрепа чрез назначаване на втори личен асистент. Разширяват се изискванията към лицата, назначавани за лични асистенти, като от този кръг се изключват лица с увреждания с решение на ТЕЛК с чужда помощ, както и лица, вписани в Регистъра на педофилите и в Регистъра на насилниците, когато бъдат създадени.

Част от депутатите обявиха, че ще подкрепят законопроекта, но с уговорката, че текстовете трябва да се прецизират преди второ четене. Сходните аргументи на Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС: 

"Текстовете, които разглеждаме сега и по начина, по който са разписани, предоставят права за ползване на определен вид социална услуга, което обаче е предпоставка за създаване и на корупционни практики, защото етапната епикриза може да бъде издавана и срещу заплащане и по този начин хората да реализират права".

Петя Цанкова от БСП: "Например, ако ТЕЛК не потвърди вида и степента на увреждания, какво ще се случи с получените средства? При неправилно взето решение от лекуващия лекар или влошено състояние и възникнала необходимост от чужда помощ, какви санкции ще понесе лекарят?".

Този законопроект не решава всички проблеми, а само на една от най-тежко засегнати групи, отговори Георги Георгиев от "Възраждане":

"Има хора с увреждания, на които им се влошава състоянието с времето и те подават заявления към ТЕЛК комисия, обаче чакат с месеци. Само че те не могат да чакат. Тяхното състояние, нали разбирате - на хора, които са с 90 и нагоре процента увреждане, много бързо се влошава понякога и те спешно, някои от тях спешно се нуждаят от личен асистент".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна