Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия

Камала Харис и Доналд Тръмп
Снимка: Ройтерс

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия. Украинската бе само една от многобройните теми в първия телевизионен дебат между двамата кандидати за президентските избори, които ще се състоят след по-малко от два месеца

В продължилия 90 минути сблъсък двамата политици трябваше да отговарят на въпроси на водещите по теми като състоянието на икономиката, правата за аборт, миграцията, здравеопазването, външната политика, войните в Украйна и Израел. Тръмп повтори тезата си, че ако е бил на власт, войната в Украйна въобще нямаше да започне, но не отговори на въпроса дали иска победа за Украйна във войната срещу Русия:

"Искам войната да спре. Искам да спася живота на хората".

Харис бе категорична, че ако Тръмп оглави Съединените щати, Украйна ще загуби:

"Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да се разполага в Киев. Защо не кажете на 800 хиляди американци от полски произход тук, в Пенсилвания, колко бързо ще се предадете в замяна на услуги и, както си мислите, приятелство с един диктатор, който ще Ви схруска за обяд?"

Дебатът беше изпълнен с нападки и от двете страни, като Доналд Тръмп хвърли върху Харис вината за неуспехите на администрацията на Джо Байдън, твърдейки, че в една значителна част от времето тя е имала пряка отговорност за случващото се:

"Тя е в Белия дом от три години и половина. Те имаха три години и половина да поправят положението на границата, да създадат работни места. Защо не го направи?".

Тръмп атакува Харис, че в качеството си на вицепрезидент не е направила достатъчно, за да овладее притока на мигранти през южната граница. И повтори твърдението си, че имигрантите нападат домашни любимци в Охайо, с което предизвика усмивката на опонента си:

"В Спрингфийлд те ядат кучетата. Хората, които идват, ядат котките. Изяждат домашните любимци на хората, които живеят там. Това е позор!"

След края на дебата двамата политици се разделиха без да разменят думи помежду си. Мненията по това кой е победител от дебата са разделени, като надделяват тези, които считат, че победител е Камала Харис, защото е успяла да извади от равновесие Доналд Тръмп с нападки, свързани с популярността му. 

И либерални, и консервативни медии публикуват анкети, сочещи един от двамата кандидати за победител, но според CNN, въпреки силното представяне на Камала Харис на дебата, е твърде рано да се мисли, че той ще има решаващо решение за изборните нагласи. 

Като любопитна добавкаq поп звездата Тейлър Суифт, която има 284 милиона последователи в Инстаграмq даде подкрепата си за Камала Харис, подписвайки се като "Бездетна любителка на котки", явно визирайки начина, по който кандидат вицепрезидентът на Тръмп – Джей ди Венс нарече по време на предизборни изяви няколко видни демократи – включително Харис.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна