Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само една българска победа на турнира по тенис на маса в Панагюрище

Ерен Бекир
Снимка: Христо Елкин, Асарел България Оупън

Победа за Ерен Бекир и загуби за останалите български състезатели при мъжете белязаха първия ден на турнира по тенис на маса "Асарел България Оупън" (WTT Feeder Panagyurishte Presented by Asarel) в Панагюрище.

Стартът на силния международен турнир предложи шест мача с българско участие в квалификациите в мъжката част на схемата. Жребият не беше благоприятен за националите, като единствен Ерен Бекир стигна до успеха. 

Бекир изигра изключително убедителен мач срещу австриеца Лукас Крамер, като позволи на съперника да се доближи единствено във втория гейм, спечелен с 11:8. В другите две част състезателят на "Стоянстрой" беше безкомпромисен и след 11:3, 11:8 и 11:2 очаква германеца Том Швайгер в последния кръг на квалификациите. Мачът е насрочен за четвъртък, 12 септември от 18:25 часа.

17-годишният Стефан Димитров загуби с 2:3 гейма от японеца Хаято Мики на старта на квалификациите. Роденият в Дупница български национал поведе с 2:1 гейма, но в крайна сметка загуби от Мики (7:11, 16:14, 12:10, 3:11 и 6:11) в мач, превърнал се в най-драматичния в квалификациите. 

Съгражданинът на Димитров Радослав Котев изостана с 0:2 гейма (9:11 и 3:11) от китаеца Сун Уен, преди да съкрати изоставането си след 11:9 в третия. Четвъртата част обаче отново беше за Уен (6:11). 

Стоян Сариев загуби от чеха Онджей Кветон с 0:3 гейма (7:11, 6:11, 7:11), като имаше възможности за спечелването на поне гейм. 

Най-опитният в българския отбор при мъжете Владимир Петков също имаше коварен жребий и трябваше да се изправи срещу китаеца Куан. Въпреки добрата игра във втория гейм, Петков отстъпи след 4:11, 10:12 и 7:11. 

Давид Костадинов отстъпи със същия резултат на швейцареца Педро Осиро (4:11, 5:11, 6:11). 

Утре шестимата български състезатели ще играят в квалификациите на двойки като тандемите са както следва: Радослав Котев/ Стефан Димитров, Ерен Бекир/ Стоян Сариев и Владимир Петков/ Давид Костадинов. 

И петте представителки на България при жените намериха място в основната част на схемата, като мачовете им ще се изиграят в петък.

Осмото издание на състезанието в Панагюрище е с награден фонд от 40 000 долара, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните партньори World Table Tennis.
По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна