Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията в САЩ продължава да намалява

Снимка: Freepik.com

Инфлацията в САЩ е намаляла, а увеличението на цените е най-ниско от 3 години насам. Очакванията са Федералния резерв, който играе ролята на Централна банка на САЩ да намали лихвените проценти следващата седмица.

Според доклада на Министерството на труда ,миналият месец потребителските цени са се повишили само с 2,5% спрямо миналата година. Това се отбелязва като  най-слабо  увеличение от февруари 2021 г. и  5-ти  пореден годишен спад.

Инфлацията и цената на продукти и услуги от първа необходимост са основни теми преди изборите за президент на САЩ през ноември. Сегашната администрация, чийто вицепрезидент Камала Харис сега е кандидат да оглави Белия дом, търпят критики, включително от кандидата на републиканците Доналд Тръмп, за поскъпването на живота в Америка.

Според доклада като се изключат нестабилните разходи за храна и енергия, така наречените основни цени са се повишили с 3,2% през август спрямо 2023-та година. Като основна причина за спада на общата инфлация през миналия месеца обаче ализаторите посочват  3-то понижение на цената на горивата.Цените  на употребяваните автомобили също са спаднали с 1 на сто  миналия месец, а в сравнение с година по-рано са намалели с 10.4%.

Според представители на Федералния резерв инфлацията се насочва към целта от спад до  2% и сега фокусът се пренасочва към подкрепа за пазара на труда. Очакванията са следващата седмица лихвите да бъдат намалени с четвърт пункт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна