Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за референдума отново е в полето на съветниците от община Добричка

Областният управител на Добрич Румен Русев върна за ново обсъждане решението на Общински съвет на община Добричка, свързано с провеждане на местен референдум относно изграждане на ветроенергийни паркове. Според приетото решение, на насрочения местен референдум гражданите трябваше да отговарят на въпроса: „Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“. 

В заповедта на Областния управител е посочено, че той счита решението за незаконосъобразно. Посочено е, че чрез местен референдум не би могло да се разреши или забрани „изграждането на ветроенергийни източници на енергия“, тъй като съгласно ЗЕВИ, това е държавна политика. "Така поставеният въпрос за местен референдум не е нито кратък, нито точен, нито ясен и започва негативно, се казва още в аргументацията.

Общински съвет на община Добричка прие решението за провеждане на местен референдум на извънредна сесия след няколко обсъждания, на които местните хора се обявиха против.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна