Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в поредните предсрочни избори - 28 партии и 11 коалиции

Снимка: БТА

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Предизборната кампания ще започне на 27 септември - месец преди седмите парламентарни избори за 4 години.

Малко преди крайния срок вчера в ЦИК бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи" . Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Йончев коментира:

"Ще участва ДПС в изборите и ще видите как. Кампанията предстои, там ще разберете как ще участваме на изборите. Никой не може да попречи на българските граждани да гласуват".

ЦИК регистрира всички, подали документите си в срок, в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за това е до 14 септември. ЦИК взема решение за заличаване, ако има формация с некоректна подписка.

Също така в срок до 21 септември Комисията регистрира за участие в изборите партия или коалиция, в случай че съдът е отменил решението за отказ за регистрацията ѝ. 

Партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи, и РИК ги регистрира, като крайният срок е 17 часа на 24 септември.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна