Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Добрич върна решението за местен референдум в община Добричка

Поле с царевица в Добруджа
Снимка: Галена Ковчазова

Областният управител на Добрич Румен Русев върна решението на Общинския съвет на Община Добричка за провеждането на местен референдум за изграждането на ветроенергийни източници. Решенето беше взето на извънредна сесия на 4 септември по предложение на кмета на Общината Соня Георгиева. Според областния управител решението е незаконосъобразно.

В обосновката за върнатото решение областният управител на Добрич Румен Русев счита, че то няма материална законова компетентност, тъй като референдум се произвежда за пряко решаване на въпроси от местно значение, които законът е предоставил на органите на местното самоуправление, какъвто не е случаят с ветроенергийните паркове. Според Русев така поставеният въпрос за референдума е разрешен в редица закони.

Чрез местен референдум не би могло да се разреши или забрани „изграждането на ветроенергийни източници на енергия“, тъй като съгласно Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници, това е държавна политика. В конкретния случай, дерогирането на нормативни актове от по-висока степен е погазване на установения правов ред и опит за заобикаляне на държавната политика в областта на енергетиката, се посочва още в обосновката.

Според областния управител решението е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и без мотиви и аргументи, а въпросът е зададен некоректно. Със своя заповед областният управител на Добрич връща решението за местен референдум в Община Добричка за ново обсъждане.

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна