Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от програмата на НС

Снимка: БТА

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, един от ДПС и 22 независими гласуваха от програмата на Народното събрание да отпадне законопроектът за насърчаване на доброволчеството, внесен от БСП. Искането беше направено от  Калина Константинова от ПП-ДБ с аргумента, че са внесли свой законопроект. Тя  призова всички законодателни инициативи да бъдат обсъждани заедно, преди да влязат в пленарната зала.

Депутатът Иван Иванов от БСП възрази с мотивите: "Всякакви опити за саботаж на тази тема се тълкуват превратно и най-вече от хората, които се занимават с доброволческа дейност. На всички е ясно, че на този парламент остават по-малко от две седмици. Оттук нататък каквото и да внасят, то даже през комисия не може да мине".

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов реагира: "Гледаме сглобката в действие, защото от вчера Борисов започна да прави едни пируети по поличка на балерина пред ПП-ДБ за бъдещо управление. От БСП са абсолютно прави, който има предложения между първо и второ четене. Нали затова са на две четения тези закони".

Депутатът Георг Георгиев припомни, че и ГЕРБ имат законопроект и обоснова подкрепата за предложението на ПП-ДБ проектът на БСП да отпадне:

"Това, което предлагаме, е просто отлагане. Не е тупане на топката, не е да го скрием някъде, да го заметем, а просто трите законопроекта да влезнат заедно, да се гледат на първо четене, и да минат с общ доклад на второ, защото и трите по същество някъде имат своите дефицити".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна