Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите.  

Всякакъв тип отпадъци се изхвърлят около контейнерите за смет, но основно замърсяването е със строителни отпадъци и стари мебели след ремонти. Почистването им води до значителни разходи за общината, коментира Зорница Кънчева, директор на отдел "Околна среда" към община Велико Търново.

Тя посочи, че материалите след домашни ремонти се приемат безплатно на площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново. Площадката е в промишлената зона на квартал "Чолаковци" и работи от понеделник до събота от 8:30 до 17 часа.

Струпването на отпадъци около контейнерите ще се санкционира, предупредиха от общинската управа и уточняват, че се работи по разширяване на системата за видеонаблюдение с поставяне на камери до всички големи контейнери за смет в града. За разделно събраните пластмаса, хартия, стъкло и метал е въведена 30 процента отстъпка от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване на такса смет при достигане на 150 килограма предадени количества годишно.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна