Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Очаква се на днешното си заседание Централната избирателна комисия да разгледа две нови заявления, които са постъпили от двете крила на ДПС, след като Върховният административен съд излезе с решение ЦИК да регистрира коалицията "ДПС - Начало".

Едното заявление е свързано с искане за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС - Ново начало", внесено от фракцията на партията с председател Джевдет Чакъров. Веднага след това е постъпило възражение срещу това искане.

Снощи ЦИК регистрира единодушно с 15 гласа "за" коалиция "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски, и така изпълни решението на Върховния административен съд. Малко след това членовете на комисията с 13 гласа "за" и 2 против отказаха регистрация на партия на ДПС за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни изори на 27 октомври.

Против бяха Ерхан Чаушев и Севинч Солакова. Междувременно стана ясно, че минута преди изтичането на крайния срок за регистрация на политическите формации, вчера е подадено заявление от ръководството на ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с искане за оттегляне на партията от коалицията "ДПС - Ново начало".

По-късно на електронната поща е пристигнало и контрапредложение с искане за оставане в коалицията и трябва да се обсъди дали това заявление е съотносимо с решението на ЦИК. Комисията трябва да реши при наличието на двама представляващи с противоположни искания как да постъпи. Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред ВАС.

21 септември е крайният срок, в който комисията след решение на съда трябва да регистрира партия или коалиция, на която е отказала регистрация.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна