Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска атака срещу енергийна инфраструктура в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Руски дронове нанесоха значителни щети на енергийната инфраструктура на северния украински град Конотоп при нощна атака, при която бяха ранени най-малко 14 души и беше прекъснато електрозахранването на населеното място. Според украинските военновъздушни сили ударът по Конотоп е бил част от по-широка руска атака, при която са използвани 64 дронове. Тя е свалила 44 от тях над девет различни региона. 

Спасители работят за възстановяването на електрозахранването в Конотоп, чието население преди войната е било около 83 000 души. Регионалните власти съобщиха, че по време на нападението е имало 10 експлозии, а кметът на града Артьом Семенихин заяви, че енергийната система е в критично състояние.

"В момента енергетиците правят всичко възможно, за да осигурят електричество за болницата и водоснабдителната система", съобщи кметът и допълни, че болниците продължават да работят.

При нападението са повредени и седем жилищни сгради, медицински и образователни институции, магазин, банка и участък от трамвайната линия в града.

Конотоп се намира в Сумска област, която през последните седмици е обект на нападения от страна на Русия.

Украйна използва Суми като плацдарм за изненадващо нахлуване в Русия през границата миналия месец, за да се опита да вземе инициативата на бойното поле, докато руските сили напредват в източната част на Украйна.

След като първоначално постигнаха бърз напредък, настъплението на Киев в руската област Курск изглежда е спряло, а в сряда висш руски командир заяви, че силите му са си върнали контрола над около 10 населени места в контраатака.

Украйна не е коментирала последните руски постижения. Ройтерс не е успяла да провери независимо развитието на ситуацията на бойното поле.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна