Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска
Снимка: Дойче Веле

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие".

Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по фонд „Лечение и рехабилитация на деца“ на фондация "BCause".

Първите деца са приети в медицинския кабинет на фондацията в Център МИР-Суходолска на ул. "Суходолска" в столичния кв. "Факултета".

"Предишно изследване показа, че над 10 на сто от деца, които живеят в лоши социални условия, имат анемия – обясни пред БНР-Радио София Силвия Василева, зам.-председател на Фондация "Здраве и социално развитие". – Анемията не се вижда, а има драматично и дългосрочно отражение върху живота на детето и възможността да развие потенциала си. При нея детето няма достатъчно червени кръвни телца, които да хранят мозъка. Ако това се случва в ранна възраст – годинка, две, три – след това не може да се компенсира."

По думите на Василева при диагностициране на анемия, тя се лекува лесно – с железен препарат, изписан от лекар, но е важно да се установи навреме.

Д-р Красимира Байнова е квалифициран педиатър и работи в Испания, но идва и у нас.

Прегледите ѝ в Самоков ще бъдат към края на септември.

Проектът предвижда и кампания „Анемията е няма“, която да информира родителите за причините за анемията и последствията ѝ за здравето и развитието на децата.

Акцентът ѝ ще бъде върху това, че тя не може да бъде разпозната без специални кръвни изследвания.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна