Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Християн Мицкоски
Снимка: БГНЕС

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история.

Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.  

В позицията на уволнените историци се казва, че с комисията е било злоупотребено за политически и партийни цели и интереси и в двете държави.

Учените определят като "неаргументирани, нападателни и обидни" обвиненията на премиера Мицкоски, че не са бранили достатъчно интересите на Северна Македония и го обвиняват от своя страна, че разделя гражданите на "защитници" и "незащитници" на националните интереси според личните си виждания, като по този начин "съзнателно изпраща авторитарно и заплашително послание, че на всеки, който не отговаря на неговите очаквания и политически възгледи, ще бъде поставен етикет на незащитник на националните интереси".

Мицкоски отвърна нападателно, споменавайки и препоръката на уволнените историци в заседанията на комисията занапред да бъдат включени експерти от ЮНЕСКО, Съвета на Европа или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Мицкоски даде да се разбере, че решението за смяна на състава на комисията е политическо.

Стотици хиляди народни пари и евро били платени на историците, а те не били свършили нищо освен да капитулират пред българските си колеги, каза още премиерът на Република Северна Македония.

Правителството в Скопие е взело решението за кадровите промени в историческата комисия на закрито заседание завчера. Новият съпредседател от страна на Република Северна Македония е професор Ванчо Георгиев, който преди 3 години демонстративно напусна комисията с мотив, че му бил оказван политически натиск от тогавашното правителство.

Следващото заседание на историческата комисия е насрочено за идната седмица в Скопие.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна